20 Disember 2013

My Hlovate Collections

Maka lengkaplah koleksi dr seorang lagi penulis yg brilliant dan bertanggungjawab terhadap golongan sasarannya. Mmg mula baca uols akan rasa boring tp ia padat dgn ilmu, falsafah dan hakikat kehidupan yg sebenarnya. 

Suka ke? Like la

11 Disember 2013

Selamat Datang December

Akhirnya berkesempatan juga ein menarikan pena di sini. Tuntutan pekerjaan baru dan tanggungjawab terhadap keluarga membataskan semua. Hikayat cinta Qasrina pun tidak sempat diteruskan walaupun rasa rindu pada Qasrina dan Hubbain memburu jiwa. Walau bagaimanapun yg penting kita dulu kan. Betul tak?

Minat yang bertamu sejak sekolah tidak pernah terpadam. Cita-cita sejak 12 tahun dulu tak pernah termimpi terkabul. Kemahiran demi kemahiran yang Allah berikan tak terfikir akan menyatukan semua itu. Ya... Bagaikan satu mimpi semua bersatu setelah lama berharap melakukannya sbg satu kerjaya sepenuh masa. Setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya. Kesabaran melalui saat2 getir dan perit dlm hidup, membuatkan kita lebih matang dan bersedia menempuhi dunia yg kita impikan.

Huh... Bunga2 kan intro tu. Saja je nak bagi suspen. Actually sepatutnya awal Dec lepas ein akan mulakan pekerjaan baru ni tp masa nak balik kg mula cuti sekolah hari tu, bakal bos baru call minta tolong siapkan layout buku, so terpaksalah bercuti sambil bekerja dr rumah. Layout??? Buku??? Kerja apa tu? Alhamdulillah berbekalkan experiences dlm penulisan, pembacaan pruf, penterjemahan, editing, penerbitan berkala plus kemahiran menggunakan software design adobe wp x penah guna adobe indesign, akhirnya diterima juga jd editor penerbitan novel. 

Mungkin ramai x percaya kalau ein cakap semua ini dtg dlm mimpi. Ya... Allah tunjukkan jln yg ein pinta dlm doa ein setiap kali bersujud pada-Nya. Alhamdulillah. Moga pekerjaan ini diredhai dan mendapat berkat-Nya. 

Alhamdulillah Allah bantu ein absorb dgn cepat. Dpt belajar guna indesign sendiri dgn bantuan dan guidelines puan bos berikan, maka terhasillah 2 buah novel layout hasil tgn runcingku ini serta 1 buah  buku yg terpaksa direedit utk cetakan kedua krn hasil yg kurang memuaskan editor sblm ini. Alhamdulillah... Mudah2an tugasan mengedit dan menyiapkan layout serta design manuskrip seterusnya dipermudahkan Allah.

Secebis Rasa
Semua org berhak mengecapi apa yg mrk impikan. Antara cepat dan lambat saja. Kdg2 Allah berikan kita masa utk kita lebih bersedia mengharungi segala dugaan dan cabaran dlm mengharungi dunia yg kita impikan. Irihati, cemburu, kebencian, ada di mana2. Cuma kita kena pandai bezakan positif & negatif, baik & buruk, yg indah & dan yg pahit. 

Suka ke? Like la

06 November 2013

Selamat Datang November

Selamat Datang November. Nampaknya inilah entry pertama  untuk bulan ni.Agak sibuk sikit sebab dah jadi suri rumah sepenuh masa la katakan. Sibuk mengurus rumah dan anak-anak. Mulai hari ni dah kena ambil anak balik dari sekolah. Kalau tak panjanglah muncungnya. Sibuk juga dengan kerja-kerja freelances. Alhamdulillah Allah masih lagi berikan ein rezeki walaupun sedikit, cuma terpaksa berebut-rebut laptop ngan si kecil tomei Umar Lutfi yang sibuk juga nak menekan keyboard. Habis keyboard laptop ni dia conteng ngan krayon. jeles la tu ngan ibu, asyik duduk bertapa depan skrin laptop. Tak apa, ibu belajar untuk jadi susah. Bukan tak pernah hidup susah pun. Dulu kecil-kecil pun susah juga. Tengok je apa yang orang ada dan apa yang orang makan. 
 
Actually banyak lagi novel yang menanti untuk dibuat review. Dah lama habis baca cuma kena utamakan yang penting dulu. Order para customer mesti didahulukan. Hehehe kata Perdana Mentari rakyat didahulukan kannn tp kata ein, customer harus didahulukan. Dan... ada projek khas Lesung Pipit Cik Gerbera menyusul selepas ni. Dah selesai separuh, nanti ein jadikan entry kat sini ya.  
 
 
 
Jom Join Heartbeat
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Suka ke? Like la

30 Oktober 2013

Review Novel Rasa Yang Tertinggal

Cinta tidak bermakna akan ada jodoh tetapi jodoh akan sentiasa membawa cinta bersama.
Rasa Yang Tertinggal adalah novel kedua Siti Khadijah terbitan Karyaseni. Actually ein dah lama habis baca novel ni. Beli since diterbitkan lagi. Tapi kerana kekacauan jiwa dan kerapuhan hati, tidak termampu untuk terus menulis dan buat review. Terima kasih Allah kerana kembalikan jiwa ini agar terus bernyawa dan akal terus segar menyusun kata.


 Masih lagi tentang cinta tetapi rasa itu hadir dari sebuah persahabatan. Menyelami rasa Tuan Ryan Zhariff yang tertinggal kepada Ummi Balqis dan rasa Ummi Balqis yang wujud tanpa diundang setelah mereka terperangkap dalam sandiwara mereka sendiri. Kata orang jangan bermain api, nanti membakar diri. Itulah yang ein dpt nyatakan tika membaca novel ini. Siti Khadijah menggunakan banyak teknik flashback. Pada mulanya memang menggelirukan. Bagaimanapun penceritaan menjadi semakin lancar dan sedikit pun tidak menjejaskan gaya penceritaannya sebab perbezaan waktu dan situasi jelas menggambarkan penceritaannya.

Ego tidak akan menyatakan rasa. 
Ego tidak akan menjelaskan apa-apa. 
Ego tidak dapat mewujudkan bahagia. 
Ego hanya melahirkan rasa sakitnya derita.

Kerana menghormati prinsip Balqis dalam persahabatan, Ryan cuba memadamkan rasa hati yang wujud sejak awal perkenalan mereka. Namun rasa yang dipadamkan itu masih tinggal sisa tanpa disedarinya. Membina cinta dengan gadis lain & akhirnya dikecewakan. Tapi Balqis tetap ada sebagai sahabat.

Tapi bukankah cinta kan membuat sesuatu persahabatan itu menjadi lebih indah - Ryan

Lantaran desakan ibunya, Ryan merancang sandiwara bersama Balqis. Memperkenalkan Balqis kepada ibunya telah memerangkap mereka dalam rancangan sulit ibunya. Akhirnya mereka terikat dalam satu ikatan suci tanpa tersangka. 

Keterbiasaan bersama mengikat hati mereka, rasa yang telah pudar mula bersinar kembali, rasa yang tidak pernah wujud mula mekar berkembang. Namun ego yang menghalang. Mampukah kehadiran gadis yang pernah menyentuh hati Ryan menggugat rasanya pada Balqis. Siapakah TRZ yang pernah muncul untuk menyentuh hati Balqis. Mampukah luka disembuhkan. Mampukah penyesalan merawat hati. Mampukah hati yang merintih rindu terubat. Mampukah hati mereka bersatu dalam erti kata perkahwinan yang sebenar. Rasa Yang Tertinggal menyatakan segala-galanya. Harapan seorang ibu adalah yang terbaik untuk anak-anak mereka.


Secebis Rasa

Rasa yang wujud adalah fitrah. Tak salah menyatakan rasa kalau ikatan itu terhalal untuk si dia. Buat apa memendam rasa kalau itu menyeksakan jiwa. Walau apa pun yang kita rasa, pastikan ianya tidak mengatasi rasa cinta kita pada Dia. Sang Maha Pencipta. Rasa cinta yang tidak terkawal pastinya membakar diri. Ingatlah dugaan hati ini semuanya dengan izinnya, maka pasrahlah juga kepada-Nya jika hati tidak termampu menanggung rasa.

Jom Join Heartbeat
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Suka ke? Like la

Selamat Tinggal Pekerjaanku

Bangun pagi tadi penuh dengan seribu ketabahan. Mengharungi hari-hari terakhir dengan pekerjaan yang ein sayangi. Meninggalkan kawan-kawan yang setia sentiasa. Seawal 5 pagi dah terjaga. Makanya ambil kesempatan itu untuk mengadu pada Allah memohon ketabahan dalam melalui hari-hari mendatang. Sungguhpun tiada lagi air mata yang mengalir tapi sayu dan sendu itu tetap hadir. Tambah sayu dan terharu bila selesai solat, ada pula budak duduk depan sejadah sambil menangis teresak-esak sebab takut tgk ibu dia sujud lama sangat. Selepas itu memeluk erat ibunya sekuat hati tidak mahu melepaskan. Terharu hati seorang ibu. Esakan itu menandakan diri ini memang amat bermakna untuk mereka. Kerana mereka jugalah diri ini perlu kuat.

Ein pasti Allah berikan kita dugaan untuk kita lebih kuat mengharungi hari-hari mendatang. Supaya kita lebih cekal. Mungkin rezeki ein selalunya sukar tak macam orang lain, tapi ein percaya Allah dah rancangkan yang terbaik untuk kehidupan ein. 

Dulu selalu berharap dapat jadi surirumah sepenuh masa. Tapi kewangan keluarga tak memungkinkan impian itu tercapai. Dulu selalu berharap dapat kerja waktu pejabat. Tapi tak pernah ada rezeki. Kata orang beware what you wish. Sekarang Allah dah perkenan permohonan ein. Jadilah surirumah sepenuh masa sehingga dapat pekerjaan yang ikut waktu pejabat.I get what I wish but I have sacrifice my a lot of things dan paling penting terpaksa bekerja keras untuk buat kerja2 freelance. Membaca dan terus membaca. Menulis dan terus menulis. Mendesign dan teruskan kreativiti. Kadang-kadang sesuatu yang kita jadikan hobi itu terpaksa kita jadikan serius untuk mencari sesuap nasi. Agar periuk berasap. Berasap memang la boleh berasap, tapi takkan nak hidangkan anak2 dengan lauk2 biasa. Sesekali mereka pun ingin makan sedap-sedap.

Baru kejap tadi seorang kawan dari Indonesia sanggup buat panggilan dari jauh semata-mata memberi kata semangat. Ya terima kasih Allah kerana menemukan ein dengan orang-orang yang kasihkan ein. Walaupun berbeza agama dan bangsa, mereka tetap disisi memberi semangat. Merekalah orang-orang yang sentiasa menghormati Islam itu agamaku tanpa mempersoalkan penghayatanku terhadap Islam. Semoga suatu masa nanti, kalau dapat kerja baru biarlah pekerjaan itu memudahkan ein terus menghayati Islam dalam pekerjaan. Sudah serik bekerja bila waktu solat pun dipertikaikan. Semoga Allah permudahkan segala urusan. Amin.
Jom Join Heartbeat
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Suka ke? Like la

26 Oktober 2013

Finally

Finally I got the my official termination letter! 


Berhari-hari menahan sebak melangkah kaki ke tempat kerja. Khamis depan adalah hari terakhir ein bersama mereka. Setelah beria2 fight, akhirnya company agree nak bayar compensate lebih sikit dr yg mereka propose. Nasib la diri ini ada value utk company & i use it as much as i can to fight because i do it for free for a few years ago without asking any allowance or bonus. 

Since i'm jobless after this, kenalah jimat cermat. Dah pesan kat anak-anak i can't always fullfill their needs after this. Tak kisah la dorang faham atau tak. At least ein dah bgtau. 

En. Lalink dah bg garis panduan kerja yg akan dipohon. No more job yg require more time in the office. No more job yg require shift basis. Office hours are preferable. So jawabnya... No more customer service positions. Berharapkan kerja yg sesuai ngan qualification dan experiences saja la & may be i have looking for the new industry after 12 years.

Ein percaya rezeki itu telah ditentukan oleh Allah. Mudah2an Allah tunjukkan jalan yg terbaik. Mudah2an dpt pekerjaan dgn segera sblm simpanan surut dan terdesak. For the time being just teruskan my biz & do freelance job. Mudah2an rezeki bertambah di situ.

Suka ke? Like la

21 Oktober 2013

Job Seeker

Hampir seminggu berlalu. Sekarang i'm a job seeker. Sedey masih bertamu. Hampir seminggu juga berhenti menulis. Otak jadi beku kerana bersedey. Nasib ada Allah tempat mengadu. Nasib ada suami dan ibu yang berikan kata-kata semangat. Nasib ada kawan-kawan yang concern. Sesungguhnya Allah telah merancangkan sesuatu untuk ein. Tapi apalah daya diri ini hanyalah manusia biasa. Tiada diketahui apa yang bakal ditempuhi selepas ini melainkan DIA berikan petunjuk.

Hampir seminggu berhempas pulas hantar resume ke sana dan ke mari. Pergi interview sana dan sini. Kalau la diri ini masih single mungkin x menjadi masalah tapi ein bergelar isteri & ibu. Dan amat la penting untuk ambil berat sesetengah perkara tentang pekerjaan yg ditawarkan. Semuanya memerlukan pengorbanan masa. Apalah daya diri ini. Walaupun en lalink kata, be cool. X yah rushing cari kerja lain tp duit yg ada pastinya akan menyurut lama kelamaan kannn. 

Tak tau la dah byk panjatkan doa pada DIA. Terasa hina sangat menjadi hamba-Nya. Asyik meminta dan terus meminta. Mudah2an Allah bg petunjuk dan rezeki yang melimpah ruah selepas ni. Doakan ya... Ein percaya ada hikmah dan reason kenapa Allah berikan dugaan ini. Redha itu memang sukar. Tapi ein dalam proses belajar untuk redha di atas ketentuan-Nya.

Suka ke? Like la

16 Oktober 2013

Tragedi Oktober

Hari ini 16 Oktober. Hari lahir adik ipar ein. Lagi enam hari ein juga akan menyambut hari lahir yang ke 35 tahun ini. Dah tua kann. Sedey... bukan kerana usia yang meningkat. Tapi kerana... Pertama pada tarikh yang sama tahun lalu, ein kehilangan nenek yang disayangi. Paling menyedihkan ein adalah cucu terakhir yang sampai dan ketika itu jenazah telah diangkat untuk dibawa ke surau untuk solat jenazah. Tak dapat menatap wajahnya untuk kali terakhir, apatah lagi mencium wajahnya. Dan itulah kali pertama ein menyempurnakan solat jenazah dalam hidup ini. Solat dalam tangisan hiba yang amat sangat. Hiba bukan hanya kerana lambat tiba, tapi juga marah dengan diri, marah dengan pemandu kereta dan sedih kerana tarikh itu adalah 22 Oktober. Menambah lagi hiba apabila ramai yang menyedari tarikh itu juga adalah tarikh lahir ein. Ucapan Selamat Hari Lahir dari seisi keluarga yang besar memang amat menggembirakan jika tiada sebarang kesedihan berlaku. Tapi ucapan itu pada hari kehibaan melanda.

Dan kedua... hari ini 16 Oktober. Lagi satu kehibaan bertamu. Ein kehilangan pekerjaan yang sangat disayangi dan dicintai. 6 tahun berkhidmat dan terpaksa melepaskannya dengan keadaan tidak rela. Dulu baca novel-novel, macam tak percaya saja bila ada orang boleh demam sebab putus cinta. Ya sekarang ein percaya. Sekarang diri ini dah terasa nak demam kerana putus cinta dengan pekerjaan ini. Mata dah bengkak dan panas saja rasanya. Kepala ini rasa sakit sangat. 

Pagi-pagi lagi dah mengongoi mengadu pada suami dan mak. Macam bebudak kann. Tapi itulah hakikatnya. Rasa sedih dihati harus diluahkan. Jika tidak membakar diri, menyeksa jiwa. Pagi-pagi juga minta izin ngan bos duduk kat surau sampai fikiran tenang. Hampir 1 jam mengadu pada DIA, dan minta petunjuk dan diberi ketabahan mengharungi dugaan ini. Sekarang ini tengah tunggu offer letter dari Taiwan Office. Kalau tak memberansangkan offer tu, nak gi pejabat buruh pula fight. Ein perlu kuat, sebab selama ni memang sangat baik hati pada company. Menyelamatkan hampir lebih 50 ribu setiap tahun untuk urusan penterjemahan semua material. Semua tugasan itu ein lakukan dengan free. Tak termasuk job description pun as Customer Service Representative tau. 

Semoga hati ini tetap kuat menghadapi dugaan ini dan semoga ein mendapat pekerjaan lain secepat mungkin. Semoga Allah berikan petunjuk dan jalan untuk mengharungi hari-hari mendatang. Ein ada 3 anak yang perlu disuapkan makan dan diberi pakai. Bukan suami tak boleh beri. Tapi sebagai isteri, ein tak suka meminta lebih-lebih. Cukup la apa yang mampu dia berikan. Dia pun ada anak lain yang perlu ditanggung. 

Hati... berhentilah dari berhiba
Hati... kuatlah
Hati... ikhlaskanlah melepaskan segala yang dirindui, disayangi & dicintai


Jom Join Heartbeat
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Suka ke? Like la

14 Oktober 2013

Misteri la sangat!

Motorsikal yg ditunggang si dia semakin laju meluncur menuju ke lebuhraya AKLEH. Angin malam menderu seiring kelajuan motorsikal, benar-benar mencucuk-cucuk hingga ke tulang temulang. Tambahan pula malam ini aku tidak memakai sweater. Saat syok merangkul kemas tubuh si dia, tiba-tiba terasa titik-titik air menitis di kaki kananku. Sedikit... Sedikit... Dan sedikit... Aku menadah tangan sambil kepala mendongak ke langit. Memerhati langit yang terbentang luas di angkasa, anugerah kebesaran Allah. Tiada langsung gerimis yang menitis ke bumi Allah ini. Pelik!

Semakin lama semakin banyak pula air yg menitis di kaki kananku ini. Semakin laju motor dipacu, semakin banyak air yang memercik sehinggakan basah sudah kain baju kurungku. 
Huh... Apakah misteri titis air ini dalam keheningan malam begini? Pelik bin Ajaib. Ajaib bin Magic. Magic... David Copperfield la jawabnya....

Kejap... Kejap... Bagi aku fikir dulu... Rasanya motor tidak perlukan air macam kereta kan. Jadi... Dari mana datangnya titisan air ini? Sedangkan jalanraya pun kering tanpa sebarang tanda-tanda berlakunya kebocoran paip atau apa-apa je la. Tiada juga tanda-tanda hujan renyai sebentar tadi. Tiada lopak air pun. Pening... Pelik... Walaupun malam masih muda tapi tidak mustahil kan benda-benda misteri ni. Hesy cik puan akalku ni. Cuba fikir positif! Positif... positif okey.

Yes positive thinking! Lalu aku merapatkan diri dan mengejapkan pelukan, lantas aku bersuara agak lantang di sisi si dia, suamiku. Yalah mestilah bersuara lantang. Kalau cakap lemah lembut atas motorsikal ni, berlawanan dengan angin yang menderu, pastinya lagi menyakitkan hati sebab butir bicara pastinya tidak didengari.

"Abang... Ada air menitis kat kaki ayang ni. Tapi kaki kanan je. Rasa-rasanya apa erk?"

Dia senyap saja. Jeda seketika. Seminit kemudian dia menghulurkan kepadaku sebotol air mineral. Lagi la aku pelik. Kutenung botol mineral 500ml itu dalam kepekatan malam dan deru angin yang semakin kuat. Lantas bibir menguntum senyum gelihati. Hah jangan nak misteri sangat la... Tingkah cik puan akalku. Hehehe... Rupa-rupanya penutup botol mineral tu tidak ketat dan duduk bergolek-golek dalam bakul motorsikal suamiku. Patut la memercik air keluar. Hahaha... Hidup jangan diselubungi misteri...

*sesiapa yg fb friends ein mesti dah pernah baca ni kann. Ein pernah post dulu. Ni versi edited. Hakcipta terpelihara by Ein Lynn!


Jom Join Heartbeat
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Suka ke? Like la

11 Oktober 2013

Tinta Tak Bertajuk #5

Sekukuh tembok
Menahan lahar kepedihan
Debu-debu rasa berteraburan
Dibiarkan...
Tak mampu dikutip lagi
Dibiarkan...
Berlalu sepi
Dibiarkan...
Menahan lara sendiri

*hakcipta terpelihara
~Ein Lynn~




Jom Join Heartbeat
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!


Suka ke? Like la

10 Oktober 2013

Review Novel Mr. Pai Epal

Mr. Pai Epal karya Mardihah adalah satu kisah cinta yang biasa. Tetapi garapan Mardihah membuatkannya sangat menarik bagaikan membaca kisah cinta sambil mengenali dunia kulinari. Menyelami perit dan indahnya cinta sambil berjalan-jalan di kota Paris.


Keazaman Izz Amir memiliki si gadis yang memayungi ibunya yang buta dalam renyai hujan adalah permulaan kisah cinta mereka. Panggilan Cik Yaya Sayang untuk Nur Alya terngiang-ngiang sentiasa. Hanya dia yang memanggil dengan nama itu. Pertemuan antara Yaya dengan pemilik cafe Pai Epal itu telah membuatkan kehidupan si brutal yang nervous,Yaya menjadi haru biru dan kucar kacir. Bunga sakura yang berguguran di hati mengiakan rasa tapi mulut menidakkan demi restu seorang ibu. 

"Ibu kata, lelaki yang akan mengahwini awak, harus baik dan sentiasa sempurna agamanya. Solatnya juga perlu lengkap..." - Izz Amir
Tika cinta mula mendapat restu pihak di sini, pihak di sana pula menentang. Kasih yang dianyam mula disulami duri-duri. Kerana menghormati permintaan seorang ibu dan demi keluarga tercinta, hati tabah Yaya terluka dan terpaksa melalui hari-harinya menelan segala kenangan indah di hadapan mata. 

Akibat cemburu dia dikasari cinta hati dan insiden yang menodai cintanya itu telah menguatkan lagi semangatnya untuk menjauhi Izz Amir, lantas terus mengejar cita-cita ke kota Paris. Walau akal dan mulut kata benci, jiwa menyimpan kemarahan namun rasa hatinya masih mengukir nama Izz Amir. 

Apa istimewanya Cik Yaya Sayang di hati Izz Amir. Mengapakah cinta itu terus kukuh terpahat walau pelbagai rintangan mendatang. 
"Kalau saya nampak matahari, saya sentiasa nampak wajah awak yang bercahaya. Kalau saya nampak bulan, saya sentiasa nampak awak yang sentiasa tersenyum dan kalau saya nampak bintang, saya sentiasa rasa awak bintang hati saya...."
Sejauhmana Cik Yaya Sayang berlari, sejauh itu Mr Pai Epalnya mengejar. Menanti dan terus mengharap kemaafan tanpa bicara. Membiarkan diri terseksa dari Malaysia hingga ke kota Paris mengekori Cik Yaya Sayang sehingga cinta hati mengungkap kata-kata kemaafan.
Tuhan, bolehkah aku pinta daripada-Mu untuk jauhkan dia daripada diri ini? Bolehkah aku pinta supaya dia boleh lupakan aku dan pergi dari sini?
Adakah Yaya akan melupakan kenangan pahit itu dan sejauhmanakah Yaya mampu menyembunyi rindu dihati. Mampukah dia melenyapkan nama Izz Amir dalam hatinya dengan kehadiran pemilik Hei Ducati Seksi yang setia menemani.
... dalam hatinya yang sentiasa meneduhkan cinta ini dengan membawa nikmat kebesaran Ilahi. Terima kasih untuk cinta ini. Terima kasih memberi rasa cinta agung ke dalam hati.
Biarkan sakura berguguran terus berbunga 
Transformers pula menjadi saksi cinta

Setulus cinta Mister Pai Epal
Semurni hati Cik Yaya Sayang


Secebis Rasa

Bukan setakat cinta perlukan pengorbanan tetapi kehidupan juga perlukan pengorbanan. Impian cinta dan hidup tidak semudah membina istana pasir di persisiran pantai. Mungkin bahagia menjelma lewat dari apa yg kita impikan. Allah tahu apa yang terbaik untuk hamba-Nya. Kadang2 kita tidak perolehi apa yang kita impikan tapi Allah berikan apa yang kita perlukan. Allah berikan kita dugaan supaya kita menjadi kuat melalui hari yang mendatang. Apa yang penting sentiasa berdoa kepada-Nya memohon ketabahan dalam mengharungi hari-hari itu. Orang kata cinta itu buta. Tapi cinta yang buta itu lebih manis jika mendapat restu dari dia, yang melahirkan kita.

*Bukit Indah mengingatkan ein tentang awak, seorang sahabat. Yang selalu mengheret saya ke tempat ini tika awak bersedih... Saya tahu awak sedang bersedih skrg, tapi kenapa saya awak lupa? Saya sentiasa rindu awak sebagai sahabat saya.
*Bestnya kalau dapat suami seorang chef kannn. mesti dapat sama2 berkelentang-kelentung di dapur. Bergaduh pun mesti pasal masakan...


Jom Join Heartbeat
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Suka ke? Like la

07 Oktober 2013

Review Novel Hikayat Cinta Si Pematah Hati

Membaca novel setebal 1050 muka surat ini tidak pernah membosankan kerana plotnya disusun dengan teliti dan sangat menarik. Ia bagaikan benar-benar sebuah hikayat cinta dogeng sang putera dan puterinya yang penuh dengan dugaan sebelum kebahagiaan menjelma untuk mereka. Karipap pusing menjadi satu titik mulanya sebuah cinta. Cinta tanpa bicara. Dipendam rasa meniti masa. Tersemat kemas di hati sang puteri bertahun lamanya. 

Selami erti cinta bersama E-man Sufi. Kerana cinta manusia sanggup lakukan apa saja. Kerana cinta manusia berdendam. Kerana cinta manusia merana. Kerana cinta manusia berubah. Kerana cinta manusia bisa goyah dari prinsip kehidupan. Kerana cinta manusia hilang pegangan. Kerana cinta manusia sanggup berkorban. Kerana cinta manusia bahagia... semuanya kerana... cinta itu tidak bisa lari dari jiwa manusia.

Hikayat Cinta  Si Pematah Hati adalah cinta antara Rayyan Raiqarl - Warfeen Wardah - Daniel Elhan. 

Pertemuan dengan si hantu karipap pusing, Rayyan Raiqarl telah mengingatkan Warfeen Wardah tentang seseorang, mengimbau kenangan silam yang mengusik jiwa yang dipendam sekian lama. Si hero penyelamat yang inginkan karipap pusing saban hari sebagai tanda persahabatan. Si hero tiba-tiba menghilang tanpa dikenali nama dan asalnya telah membuatkan hati Warfeen menyimpan kemas segala kenangan singkat itu.

Pada pandangan pertama lagi Rayyan Raiqarl telah tertarik dengan si puteri, Warfeen Wardah. Takdir Allah, pertemuan demi pertemuan semakin mendekatkan dirinya pada sang puteri idaman. Malangnya kemunculan si hantu karipap pusing agak terlambat. Hati Warfeen Wardah telah diikat oleh Daniel Elhan. Kerana janji,Warfeen tetapkan hatinya menanti dan mempertahankan tembok kesetiaan untuk Daniel Elhan walaupun lelaki itu sering menabur janji sedangkan jiwanya makin goyah dengan kenangan silam dan layan baik sang putera. Kerana dendam, Rayyan mengetepikan prinsip hidupnya. Mula berusaha merebut hati sang puteri dengan halusnya. Mendekati dan cuba memahami hati seorang Warfeen Wardah.

Tatkala Warfeen patah hati,Rayyan cuba mendekati Warfeen si bunga matahari. Berpakat dengan nenek Warfeen meminang puteri idaman. Akhirnya pada hari perkahwinannya, barulah sang puteri membongkarkan segala rahsia. Walaupun hidup mereka bahagia, hubungan Rayyan Raiqarl dan Daniel Elhan pencetus segala masalah. Penghalang cinta yang kian mekar, meruntuh kebahagiaan yang dibina. Warfeen terpaksa berkorban meninggalkan suami yang disayangi. Mampukah cinta itu kembali. Sekuat manakah cinta si hantu karipap pusing dan si pencinta bunga matahari. Hati siapakah yang patah dan siapakah sang pematah hati. Selamilah cinta mereka dalam Hikayat Cinta Si Pematah Hati.

Memaafkan lebih baik daripada terus menyimpan rasa marah sekalipun ia sesuatu yang tidak mudah. Siapa dia untuk menghukum... Cuma manusia biasa saja. Dia teringatkan satu pujangga Arab yang pernah dibacanya... Cubalah menyambung ikatan yang telah putus, cubalah memberi kepada orang yang tidak mahu memberi kepadamu dan cubalah memberi maaf kepada orang yang telah menganiyaimu kerana dengan cara itulah kamu akan mengerti apa itu erti kemanusiaan.
Secebis Rasa

Sesungguhnya cinta itu buta. Kerana cinta manusia bisa berubah. Yg keras & hitam hatinya mampu menjadi bersih. Yg suci dan baik hatinya mampu menjadi sekejamnya. Apa2 pun yang berlaku, cubalah jangan menjadi hamba cinta. Berbaliklah kepada Maha Pencipta, mohonlah kekuatan daripada-Nya. Dunia ini penuh dengan dugaan. Tanpa dugaan pastinya hidup tidak berwarna warni. Warnailah kehidupan kita dengan kesabaran, ketabahan dan penuh keyakinan. Insya Allah bahagia itu milik kita.

 
Jom Join Heartbeat
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Suka ke? Like la

30 September 2013

Yuk Layan : Ayuh Tinggalkan Dia - Encik Mimpi

Dah sebulan lebih rasanya dok melayan lagu ni dari Encik Mimpi. Suaranya subhanallah gemersik, lemak merdu. Tergoda.... hahaha boleh gitew... 

Tapi kannn kalau la Encik Mimpi terserempak ngan post ni, ein ada satu request dari Encik Mimpi. Please la teruskan usaha murni Encik Mimpi ni melalui lagu-lagu tapi please la juga tukarkan tajuk lagu ni kepada "Ayuh Lupakan Dia". Rasa bunyinya lebih suci lagi murni dari "Ayuh Tinggalkan Dia". Bunyinya cam kejam sangat menghasut orang yang kita suka tu tinggalkan kekasih hati. 

Ein sangat suka lagu ini dari banyak2 lagu Encik Mimpi. Liriknya menyentuh sampai ke jiwa. Yuk la kengkawan kita layan sesama.





Jom Join Heartbeat
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Suka ke? Like la

Tinta tak bertajuk #4

Dalam cinta ada bara yang menyala
Dalam cinta ada irama yang berlagu
Dalam cinta ada bahagia
Dalam cinta ada ceria
Dalam cinta ada keindahan
Dalam cinta ada kedamaian
Dalam cinta ada pengorbanan
Dalam cinta ada cemburu
Dalam cinta ada rindu
Dalam cinta ada luka
Dalam cinta ada derita
Dalam cinta ada sendu
Terusan merindu...

*hakcipta terpelihara
~Ein Lynn~


Jom Join Heartbeat
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!


Suka ke? Like la

27 September 2013

Saya Bukanlah Penulis

Thanks Pakcik Google

Ein bukanlah seorang penulis tetapi ein memang minat menulis sejak dibangku sekolah lagi. Quote kat atas tu menggambarkan diri ein. Tidak dinafikan sejak kebelakangan ni, ein memang sangat aktif menulis, mengarang dan mencatit apa saja yang terfikir di benak ini. Dan banyak juga ayat-ayat sastera telah dipostkan dalam facebook ein sehingga seorang kawan bertanya sama ada ein ni sebenarnya nak buat buku ke apa? Hahaha... Its my passion since my teenager. Cuma sejak ein menang beberapa contest penulisan, encik lalink baru bagi support. So pucuk di cita ulam mendatang la kannn. Semakin banyak idea tu mengalir. 

Ein bukanlah seorang penulis kerana ein sedar daya kemampuan ein berfikir dan berimaginasi belum mencapai tahap seorang penulis yang sebenarnya. But... kata orang "di mana ada kemahuan, di situ ada jalan." Yes... i was a journalist before. Tetapi pengalaman yang seciput itu tidak akan membantu. Tambahan lagi pengalaman itu telah direncahkan dengan banyak perkara-perkara negatif dalam bidang penulisan, yang mungkin tidak ramai orang lain sedar. If i want to be a writer, ein mahu menjadi seorang penulis yang berkongsi ilmu, pengalaman dan apa saja yang baik-baik untuk para pembaca ein. Pendek kata menjadi seorang penulis yang bertanggungjawab. 

Ein akan terus menulis untuk mereka yang tersayang... untuk mereka yang ada disekeliling... dan untuk mereka yang sentiasa sudi membaca. Semuanya ikhlas datang dari hati dan jiwa. Terima kasih kepada mereka yang telah menghargai hasil-hasil penulisan ein terutama sekali pada mereka yang memang telah dianggap professional dalam bidang ini. Terima kasih... Ein memang sangat terharu dengan penghargaan uols! Mungkin suatu hari nanti, bila diri ini bersedia, ein akan berdiri berdampingan dengan uols. Doakan je la ye... kalau Allah izinkan.



Suka ke? Like la

26 September 2013

Contest: Blurb untuk novel Dia Imamku - Najwa Ulfah

NUR INSYIRAH... Dia menerima hakikat dan yakin dengan mimpi-mimpi yang bertandang. Mimpi yang membuatkan dia merasa debaran di dada dan rasa bahagia. Mengharap pengertian mereka yang terdekat. Mengharap mimpi menjadi nyata. Ibarat impian bahagia dalam hikayat-hikayat dongeng lama.

“Mengarutlah semua tu, Insyirah” - Ashraf

“Memang mainan tidur semata-mata but I wish somehow, it’ll come true.” - Insyirah


Mengimbau memori silam, yang manis terpahat di hati, yang pahit meninggalkan kesan di dahi...


“Putera beradu, bangunlah dari tidurmu. Aku sudah mengucupmu jadi segeralah kamu sihat dan bangun seperti biasa supaya kau boleh kahwini aku.” - Insyirah


MUHAMMAD NAUFAL... si dia yang kelat-kelat masam, manis-manis gula kapas, gedik-gedik manja, penyejuk hati, pendamai jiwa telah lama membenih cinta dan menyemai rasa.


“Putera beradu dah bangun dan putera dah bersedia nak kahwini puteri,” - Naufal

Jodoh ekspress yang tidak diduga. Terbitkah putik-putik cinta, bersatu mekar menguntum di taman hati bila hati sering disakiti dan diusik kesinisan si dia.

"Orang tak kira. Awak setuju atau tak, orang nak kita kahwin. Biar orang je jaga awak!” -Naufal


“Tapi angah tak cakap lagi angah nak kahwin ke tak dengan Naufal tu.” - Insyirah“Dia kan pencinta terhebat tak macam orang?” - Naufal

“Aku masih sukakan kau, tetap sukakan kau dan akan sentiasa sukakan kau,” - Ashraf

Tell him to stop! He won’t get you. I’ll never let you go! Takkan pernah sekali abang akan lepaskan Insyirah!” – Naufal

Mampukah kasih bersemi saat berjauhan. Mampukah kasih dipertahan saat cemburu menguasai keadaan. Wujudkah kesetiaan apabila mereka, si dendeng datang mengendeng...


*Hakcipta Terpelihara
 ~Ein Lynn 260913~
Hanya untuk Najwa Ulfah dan penerbit Dia Imamku yang bakal diterbitkan. 
Bila? kena tanya cik pengarang sendiri ya.


Secebis Rasa
Hmmm berhari-hari mengenang macam mana nak buat blurb novel ni. Tidur pun tak nyenyak dek kerana memikirkan Insyirah & Naufal :). Akibatnya siang macam dapat virus mengantuk di ofis. Alhamdulillah dan terima kasih Allah kerana sentiasa memberi minda ini bergerak dan berfikir. Terima kasih di atas pertunjuk-Mu ya Allah.

Malam tadi encik lalink masuk bilik tanya, dah tidur ke? Hehehe... dengan tersengih ala-ala kerang busyuk, daku menjawab. "Belum lagi bang, tgh siapkan karangan. Nak masuk contest lagi." Si dia hanya senyum saja. Maklum la supporter la kannn. Hahaha tu... dia tak tahu lagi yg isteri dia boleh terjaga tengah malam setiap hari dek kerana minda bekerja walaupun tido. Bangun dan capai handphone terus menulis kat note, pastu sambung tido balik. Kelakar rasanya kehidupan diri ini... 


Jom Join Heartbeat
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Suka ke? Like la

25 September 2013

Tinta Tak Bertajuk #3

Mampukah segunung kasih melenyapkan sebuah kebencian yang telah bersarang
Mampukah selaut rindu memaafkan kesalahan yang menghiris jiwa
Mampukah bibir terus menipu kata hati yang merasa
Mampukah jiwa terusan ditikam kerana ego mengatasi segala

*hakcipta terpelihara 
~Ein Lynn 240913~

Jom Join Heartbeat
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!



Suka ke? Like la

18 September 2013

Warkah Buat Sahabat

Buat awak...

Awak... Sebenarnya saya dah lama rindukan awak. Rindu tika susah senang bersama. Rindu tika berkongsi ketawa dan air mata. Masing2 sentiasa ada tika sihat dan sakit. Tak tau mana silapnya, ikatan erat semakin renggang bila awak ada dia. Saya tahu awak kecil hati sbb saya yg mulakannya dulu. But i do it for ur good. Dia pun tahu. Kalau 3/4 dr masa kita sentiasa bersama, bila pula masa awak dpt meluangkan masa bersamanya. Tp sy masih habiskan separuh masa sy bersama awak kannn. Saya sentiasa curi masa tika awak tak bersamanya. Awak tetap sahabat yg sgt saya sayangi. 

Awak... Minggu lepas saya nampak awak di stesen lrt. Saya pasti itu awak. Awak masih comel dan saya kenal cara make up awak tu. X berubah sikit pun. Cuma awak kurus sikit berbanding dulu. Bila pintu lrt terbuka dan saya nampak awak, saya senang hati dan terus meluru mendapatkan awak. Tapi saya sendiri tak mengerti kenapa saya tiba2 matikan langkah ini tika hanya tinggal beberapa tapak mendekati awak. Mungkin Allah tidak mengizinkan kita bertemu tika ini.

Awak... Maaf sbb saya dpt tau yg awak dah divorce dgn dia. Saya mmg x sangka sbb awak dan dia kann lovey dovey couple dulu. Saya x percaya cakap kawan2 kita. Tp akhirnya saya terima kenyataan itu bila dia sendiri jumpa cik abg saya bercerita. Saya x mau tau siapa yg salah. Awak sendiri tau kannn cik abg saya tu pantang dgn isteri yg nusyuz. Pengalaman dia yg buat dia benci dgn perempuan begini. So saya x boleh byk tanya. Cuma saya sedih, saya tak ada bersama awak tika ini. Saya sedih saya tak tau cerita dr pihak awak pula. Tp kiranya awak perlukan saya, saya sentiasa ada untuk awak. Bahu saya sentiasa bersedia untuk awak sandarkan segala rasa yg ada. Saya mahu kita akrab seperti dulu. Saya rindu...

Dr saya sahabat awak



Jom Join Heartbeat
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Suka ke? Like la

17 September 2013

Al Tahzan (Janganlah Bersedih): Perkongsian Ilmu oleh Dr Aidh Al Qarni

Actually ein mendapat undangan daripada ex classmate pd 8 September lalu. Oleh kerana ceramah ni di Shah Alam dan malam Ahad, maka tak boleh la nak pergi mengajak en lalink dan mengangkut bala tentera sebab esoknya memasing kena ke sekolah. Alhamdulillah mereka sudi berkongsi ilmu daripada ceramah oleh Dr Aidh Al Qarni, seorang penulis buku motivasi Islam dan penulis buku best seller, La Tahzan (Jangan Bersedih).

Dr Aidh bin Abdullah al-Qarni dilahirkan pada tahun 1379H di perkampungan al-Qarn, sebelah selatan Arab Saudi. Beliau berasal dari keluarga Majdu’ al-Qarni. Memiliki ijazah kesarjanaan dari Fakulti Ushuluddin Universiti Islam Imam Muhammad ibn Su’ud tahun 1403-1404H dan sarjana dalam bidang Hadis Nabi tahun 1408H. Gelaran doktornya diraih dari universiti yang sama pada tahun 1422H dengan judul tesis “Dirasah wa Tahqiq Kitab al-Mafhum ‘Ala Shahih Muslim li al-Qurthubi” (Analisis Kitab al-Mafhum ‘Ala Shahih Muslim karya al-Qurthubi). Dr Aidh Abdullah al-Qarni juga menghafal al-Quran dan juga hafal kitab hadis Bulughul Maram serta menguasai 5000 hadis dan lebih dari 10000 bait syair Arab lama hingga moden.

Berikut antara perkongsian yang dapat dirumuskan melalui ceramah tersebut.

 Jangan Bersedih
Allah tetap ada bersama kita. Spt Rasulullah SAW memujuk Abu Bakar As-Sidiq r.a ketika takut dikejar quraish. 

Bersolatlah kita ketika sedih
Solat di awal waktu, jgn lengahkan solat! Solat adalah perkara pertama yg akan dihitung! 

Al-Quran
Jalan menuju ke syurga. Al-Quran haruslah dibaca setiap hari. Bagi kaum wanita, bawalah tafsir di dalam handbag supaya kita tidak pernah tinggalkan Al-Quran. (yg ni ein rasa, dlm zaman teknologi, setiap orang boleh download aplikasi tafsir Al-Quran untuk smart phone anda) 

Berzikir
Apabila kita mengingati Allah, hati akan menjadi tenang. Berzikirlah selalu seperti pokok2, burung2, atau hidupan lain yg sentiasa berzikir pd Allah. 

Sepertimana Islam memuliakan wanita itu
Wanita sepatutnya menjadi pendakwah. Bukan berdakwah seperti memberi ceramah tetapi berdakwah bermula dr rumah. Mengajar anak2 berzikir. Memasak dengan berzikir. Mendidik ahli keluarga dengan mengamalkan Islam. Menjadikan rumah itu rumahku syurgaku. 

Bersabarlah selalu
Perkataan sabar di dalam Al-Quran disebut lebih daripada 90 kali. Sabar jalan kejayaan. 

Islam agama yg melindungi wanita
Beliau berkata, beliau telah menziarahi lebih 40 negara. Di German beliau telah berjumpa seorg wanita yg mengkaji bahawa Islam adalah agama terbaik yg melindungi wanita. Agama lain tidak dpt menandingi Islam di dlm bab perlindungan wanita.. 

Bersyukurlah kita beragama Islam
Ketika beliau jatuh sakit di German, ada seorg doktor perempuan mengubati beliau. Beliau telah bertanya, adakah kaum wanita bahagia di sini? Doktor itu berkata, di kwsn ini perempuan kebanyakannya mahu mati...mahu bunuh diri krn susah bahagia. Jadi bsyukurlah kita beragama Islam...jika tidak bahagia, kembali kepada Allah. 

Bersedekah
Antara sbb2 kebahagiaan adalah sedekah. Sedekah menghalau kesedihan.

Muhasabahlah diri
Pandang ke langit, sungguh tinggi langit. Tiada arkitek yg mampu membina langit. Pandanglah kebesaran Allah bila dlm kesedihan, pandanglah seluruh kebesaran Allah, banyak org hebat2 dan saintis peluk Islam sbb memandang kebesaran Allah. 

Tiada apa yang ada di dunia ini
Janji Allah. Muslim atau muslimah yg duduk dlm rumah yg ada serba sedikit keperluan lebih baik dr mereka yg kaya tinggal di rumah besar tetapi tidak bahagia dan kembali pd Allah. Semoga kita sama2 dapat bertemu di syurga. Bersama org2 beriman dan beramal soleh. Semoga dpt berjumpa nabi Muhammad SAW 

What You Give You Get Back
Apa yg kita bagi, kita akan dpt balik. Janganlah mencaci maki org sbb bila kita caci maki org, kita akan mendapat cacian dan makian di kubur kelak. Rugilah org yg membalas cacian kerna kita tak patut bawa cacian itu menjadi peneman kita dlm kubur. 

Jadikan umat yang berakal dan beriman
Manusia mengagung2kan ciptaan manusia spt kehebatan KLCC. Pandanglah betapa hebatnya akal ciptaan Allah yg mencetuskan ilham utk mmbina KLCC itu. Jadilah org yg beriman, engineer yg beriman, doktor yg beriman dsb.

Anak2 adalah amanah Allah
Anak2 adalah harta. Wanita bukan sahaja membesarkan anak2 tetapi wanita membesarkan lelaki2 yg hebat. Pendakwah2. Jd jagalah anak2 supaya mereka jd org yang hebat. Jangan biarkan anak terlalu manja dengan pembantu rumah. Jangan bg anak main game selalu. Ajarlah anak tentang Islam...Tentang rasul.

Bagi mereka yg ingin ilmu yg lebih lengkap bolehlah beli buku ni ya



* Terima kasih sahabat kerana sudi berkongsi ilmu. Di sini ein berkongsi ilmu dengan sesiapa yang ingin berkongsi pula. Mudah2an berguna dan menjadi panduan untuk kehidupan kita. Mudah2an kita menjadi hamba-Nya yang diredhai. Aminn...


Jom Join Heartbeat
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!


Suka ke? Like la

16 September 2013

Tinta Tak Bertajuk #2

Gelora hati tiada siapa mengerti
Perit, derita bagai belati
Kosong...
Mungkinkah bahagia bisa menjelma
Bilakah mentari kan menyinar
Bilakah pelangi kan berseri
Bilakah taman kan berkembang
Bilakah hati kan berbunga riang

*Hakcipta Terpelihara ~Ein Lynn 160913~

Jom Join Heartbeat
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!


Suka ke? Like la

12 September 2013

New Office

Oleh krn rasa rindu kat office lama di Quattro West, hari ni ein nak tayang office baru le. Kira macam pengubat jiwa la giteww... Pejam celik dah sebulan lebih juga pindah kat office baru ni. Memang susah sikit nak gi keja, berbanding office lama. Maklum la kita ni kan pengguna pengangkutan awam. Dah turun lrt, kena plak naik bas. Mula2 dulu, pindah masa bulan puasa. Nak nangis tunggu bas tak muncul2. Tau je la... Dulu kalau lambat, boleh la buat acara pecut ke office. Skrg ni nak pecut mcm mana lagi. Agaknya belum sempat sampai kat office, rasanya dah kena sorong kat PPUM gamaknya.

Dulu office besar. Lebih kurang 4000 kaki persegi. Now cuma 1700 kaki persegi je. Sgt2 kecil. Office baru ni mmg best sbb terletak di tpt yg havoc sampaikan nak cari makan pun susah, nak solat pun terpaksa berhempit2 dlm surau yg  besarnya 1/2 dr keluasan surau di Quattro West. Satu lagi jemaah kat surau di sini taklah semesra kakitgn Kenanga Investment. Kami sekadar senyum2 je bila bertentang mata. Nasib la... Masing2 nak cepat, bg laluan kat jemaah lain, dan ada yg bergegas nak kembali ke office masing2 yg mungkin berada di hujung bangunan. Maklum la bangunan komersil yg besar kannn....

Jom tgk dulu gambo yg ein sempat snap masa kat office lama 

yang ni kat kawasan front office

ni pun kawasan front office dr sudut lain plak

cantik kann design manggosteen yang dibuat ni. Ni kat syiling. Bila lampu on mmg shantek sgt

ni lounge nak masuk ke back office. Pendek kata, tempat duduk2 sblm masuk kat call center

Ni pun bahagian lounge nak masuk ke back office dr sudut lagi satu.

Gambar-gambar ni hanyalah sebahagian sudut2 yg sgt cantik di office lama. Ada juga bhgn2 yg x sempat nak amik sbb dah packing aritu.

Manakala yg ni pula office skrg yg sgt le keciknya tp sgt bersesuaian la ngan amt para pekerjanya yg semakin berkurangan. Gambar ni diambil masa opening ceremony office baru ni last month.

Nasib la dorang cat warna orange ni. Kalau tak memang nak nangis tgk office yang dull je

Dan nasib juga la, old tenant ada buat platform kat luar ni. So boleh le meletakkan kerusi dan meja untuk para distributor chatting2 dengan prospek dorang.

Ni la kaunter front office. Tu dia Shirley menyorok. Konon2nya x mo orang amik gambo dia. Lelaki hensem kat tepi tu, Iman. Baby face tu tp bapa org tu.

Ni salah satu sudut kat front office. semua barang angkut dari office lama kecuali rug dan magazine rack tu.

Ni pun sudut lagi satu kat front office. Pintu tu adalah pintu masuk ke training room yg ala cinonet keluasannya.

Ha yg ni my work station ok. Kemas je kann. hehehe... gambo diambil masa baru masuk kerja mmg la kemas. Cuba tunggu petang. Sure serabut. Naper PC tu kat tgh meja? Sbb ein cengelat dr pakcik aircond yg mmg bertentangan ngan ein. Dah la dok betul2 strategik depan CCTV, pastu berperang plak ngan aircond yg suhunya sedingin salju tu.

Ni lak bahagian belakang ein. memang gila kuasa betul. Conquer sampai 3 drawer tu. Parcel tu parcel customer for my on9 biz. hehehe.... tunggu abg poslaju dtg amik kat office. Pendek kata, office ein ni pun cam office tptnya bergerak my on9 biz juga. Cuba tgk kerusi kosong yg kat belakang tu. Part tu yang den lomah. Tu la tempat bos. Office baru ni x de bilik bos! Terang2 je apa yg kitaorg buat dia nampak. Tp apa kitaorg kisah. Rasanya dia yg x senang duduk sbb nak buat conference call pun susah.

Ok jiwa dah tenang semula. Tgh boring sbb translation pun tak ada yg nak kena buat, designing pun x ada. Kena tunggu Shirley cuti bersalin kot baru ein dpt assignment untuk designing flyer atau poster. Jom ler tunggu call sambil2 sambung baca karya E-Man Sufi, Hikayat Cinta Si Pematah Hati.

Jom Join Heartbeat
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Suka ke? Like la

10 September 2013

Tintaku Tak Bertajuk #1

Selembut sutera hatinya
Dia tidak perlu kayu menabur rasa
Dia tidak perlu jasad tanpa jiwa
Dia tidak perlu api membakar tembok kesabarannya
Dia tidak perlu anai-anai menggugat toleransinya
Dia tidak perlu perisai ampuh melindunginya

Selembut hatinya yg mudah robek
Dia tidak ingin rasa terus bercambah
Dia tidak ingin jiwa menagih rasa
Dia tidak ingin ada taman dalam kuntuman hatinya
Dia tidak ingin rama-rama hinggap di situ
Dia tidak ingin bunga hati terus mekar
Dia tidak ingin jiwanya bernyawa
Menabur rasa pada yang tak menghargai
Bagaikan dedaun yg berguguran di musim luruh
Bagaikan bunga layu jatuh menyembah bumi
Bagaikan pungguk rindukan bulan
Bagaikan ombak yg membelah pantai

Selembut hatinya membina tembok  menahan rasa
Gelora hati tiada siapa mengerti
Mampukan hati berombak rindu tenang
Mampukah rasa yang bersarang terungkai
Mampukah kekusutan yg terperangkap terlerai
Mampukah hati lembut itu terus tabah dan sabar
Sesabar Khadijah di hati Rasulullah...

*Hakcipta Terpelihara: Ein Lynn 100913

Secebis Rasa
Syukur pada Allah kerana kembalikan jiwa ini sebagaimana dulu. Minda mampu berfikir dan mula berkarya semula setelah sekian lama menguburkannya jauh dari sudut hati. Bukanlah untuk kepentingan komersil tapi lahir tulus dari hati untuk mereka, semuanya untuk yg tersayang, mereka yang ada disekeliling ein... sekadar untaian jiwa untuk mereka 


Jom Join Heartbeat
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Suka ke? Like la