29 Mac 2011

TIP MENYIMPAN MAKANAN

Tak tau macam mana nak simpan makanan supaya tahan lebih lama?
Silalah baca tips kat bawah ye
 


 
Menyimpan Sayur & Buah-buahan
Sebaik-baiknya gunakan secepat mungkin. Beli dalam kuantiti yang sedikit dan jangan menyimpan terlalu lama.
Simpan dalam tempat yang kering (peti sejuk atau bekas terbuka).
sayuran berubi perlu diasingkan dari makanan lain dan disimpan dalam tempat yang gelap.
Sentiasa periksa buah dan sayur daripada mereput dan busuk.
Jika ada antara buah dan sayur yang rosak, buangkannya. Dikhuatiri ia kan memberi kesan kepada buah dan sayur yang masih elok.
Cuci sayur dan buah dengan sempurna sebelum menggunakannya.
 
 
Menyimpan Ayam, Daging & Ikan
Cuci bahan mentah sebaik sahaja dibeli.
Simpan makanan mentah di dalam peti sejuk dengan segera untuk mengelakkan bau busuk.
Bungkus makanan dalam pembungkus yang berasingan.
Elakkan makanan mentah bersentuhan dengan makanan yang telah dimasak.
 
 
Menyimpan Makanan Sejukbeku
Pastikan suhu penyimpanan pada tahap 18 Celcius.
Makanan yang ingin dibawa ke tempat lain mestilah bersuhu kurang dari 15 Celcius.
Makanan sejukbeku yang akan digunakan segera perlu dicairkan di dalam peti sejuk dahulu. Jangan sekali-kali mendedahkan makanan beku kepada cahaya matahari untuk dicairkan.
Peti sejukbeku perlu dibersihkan dan kerap dicuci.
Stok penyimpanan untuk makanan sejukbeku perlu sentiasa diperiksa, jangan terlalu lama.
 
 
Menyimpan Makanan Kering
Simpan dalam almari yang bersuhu kering dan mempunyai pengudaraan yang baik.
Rak tahan karat boleh digunakan sebagai tempat menyimpan.
Simpan botol dan tin makanan di dalam almari dan rak khas.
Buang tin makanan yang kemek, berkarat, mengembang, luput tarikh dan rosak.
 
 
 
Jom Join Heartbeat
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Suka ke? Like la

1 ulasan:

Sila tinggalkan komen anda