16 Mac 2011

TIPS KENALPASTI BOTOL SUSU ANAK ANDA

Seperti yang saya janjikan pada n3 sebelum ni, inilah antara tip-tipsnya ya

Botol BPA
*Botol selalunya lutsinar dan jernih
*Botol memang keras
Baling ke dinding pun tak pecah
*Botolnya selalu fancy. Sangat cute la bila kite menengoknyer
*Regenya pun murah walaupun cute-cute dan cantik-cantik
*Tonggengkan botol. Nengok kat bawah tu
Mesti ada tulis no 6 atau 7
Kadang-kadang tulis PC
Kadang-kadang tak der tulis pun
*Of cos la terang lagi bersuluh tak der label BPA free



Botol BPA Free
*Kebanyakkan memang ada label BPA Free
Mungkin spy senang kita nak kenalpasti
*Warna botol tidak lutsinar. Pendek kata malap je la warnanya
*Botolnya agak lembik sedikit
Kalau boil sure kemik
*Regenya agak mahal sedikit
Kadang-kadang boleh la dapat 3 ke 5 biji botol BPA
*Tonggengkan botol. Nengok kat bawah tu
Mesti ada tulis no 5
Kadang-kadang tulis PP

Nota
*Walaupun Botol BPA Free mahal regenye, jangan pulak tertipu ya.
Sebab ada juga botol susu yang mahal (x yah nak mention la)
tu stok lama. Mungkin kedai tu belum face out old stok.
Kalau nengok diaorg buat sale ke, sila semak baik-baik.
Takut sale tu untuk habiskan stok lama sebab
diaorang dah nak jual stok yang baru yang BPA free.

*Alternatif kepada botol BPA:
boleh gunakan botol yang diperbuat daripada
polypropylene (PP)
poluthersulfone (PES)
polyamides (PA)
kaca

Ok pasni saya bagi tips pulak pada yang masih guna botol BPA tp sayang nak buang. Bukan tak boleh guna, tp ada cara untuk pastikan ianya selamat digunakan.

SELAMAT MEMBELI BELAH BOTOL SUSU BARU TUK ANAK KORANG!

Suka ke? Like la

3 ulasan:

  1. yes...botol bpa-free mmg agak mahal berbanding yg lain....

    BalasPadam
  2. kalau ada tulis polypropylene (PP) ni boleh guna ye? ummi pakai pureen botol yg xjernih mcm tupperware kalau tgk plastik dia..tp kat bwh montot ada cop bulat n ada no 1 smpy 10, then ada nak panah tunjuk no 7...camana ye.. lg 1 ada tulis polypropylene (PP)

    BalasPadam
  3. mungkin esok ein akan buat n3 pasal klasifikasi bahan plastik pulak. tunggu ye!

    BalasPadam

Sila tinggalkan komen anda